Friday, September 22, 2006

Mars al biciclistilor la Bucuresti

22 Septembrie 2006

Bikerii bucuresteni s-au adunat astazi in jurul orei 19, intr-un mars ocazionat de Ziua Europeana fara Masini.

Posesorii de biciclete, role, skate-uri sau triciclete si-au dat intalnire in Piata Unirii, pentru a porni intr-un mars pe 2 sau 3 roti, pe traseul Piata Unirii, Universitate, Romana, Piata Victoriei, Bd. Aviatorilor, Arcul de Triumf, Bd. Kiseleff, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Piata Revolutiei.

Pe tot traseul ei au fost insotiti de o masina a Politiei care le-a deschis calea pe prima banda a strazii.

Acest tip de mars este cunoscut sub numele de Critical Mass Riding si a capatat o popularitate deosebit de mare in ultimii ani in orasele mari ale Europei.

In urma acestui gen de evenimente, in multe orase europene s-au luat masuri care faciliteaza utilizarea mijloacelor alternative de transport. S-au creat noi piste pentru ciclisti. In Praga, de exemplu, anul acesta s-a deschis chiar si o strada speciala unde este interzisa circulatia autovehiculelor si unde au acces numai biciclistii.

Participantii la Critical Mass Riding-ul din Bucuresti, spera cu aceasta ocazie sa sensibilizeze autoritatile romane pentru a facilita utilizarea bicicletelor, acestea fiind o modalitate de transport ieftina si nepoluanta.

Principala nemultumire a biciclistilor se indreapta catre prevederile noului Cod rutier care intra in vigoare in aceasta toamna. Conform noului cod rutier, biciclistii sunt obligati sa se deplaseze exclusiv pe pistele speciale pentru biciclisti. Se stie ca, in Bucuresti, unica pista pentru biciclisti este cea de pe Bulevardul Regina Elisabeta, fapt care face imposibila deplasarea cu bicicleta prin oras.

Text si foto de: Carmen Pitulan



No comments: