Friday, September 22, 2006

Extreme Ironing - sport extrem si rufe calcate

Iei masa si fierul de calcat ale mamei si pleci sa faci sporturi extreme. Te duci la ski, cu boardul sau kite boardul, la kayaking sau rafting, la catarat sau faci un rapel, te scufunzi sau te dai cu parapanta, peste tot iti iei si fierul de calcat si te opresti cateva minute sa-ti calci tricoul ca nu cumva sa apari mototolit in fata prietenilor.

Orice loc, cat de neobisnuit, este bun, atat timp cat poti calca.

Ce este Extreme Ironing-ul?

Este o idee traznita, inventata, bineinteles, de excentricii britanici. Conform site-ului oficial al acestui sport, `extreme ironing-ul` este cel mai nou sport periculos, care combina emotiile date de o activitate de extrem cu satisfactia unui tricou bine calcat si apretat.

Cine a inventat Extreme Ironing?

Partizanii acestui sport pretind ca acest sport a luat nastere in 1997, in curtea din spatele casei englezului Phil Shaw, in Leicester, Anglia. Shaw s-a intors acasa dupa o zi grea de munca in fabrica de tricotaje unde era angajat. Fiind un practicant de alpinism, s-a gandit sa-si petreaca seara combinand cele doua activitati: alpinismul si calcatul rufelor, intr-un nou sport extrem.

In iunie 1999, Shaw, sub porecla de `Steam` (aburi), a inceput un turneu de promovare a noului sport, in State, Fiji, Noa Zeelanda, Australia si Africa de Sud. Cu aceasta ocazie, s-au creat si cateva cluburi internationale de extreme ironing.

Competitii de Extreme Ironing

Din 2003 incoace, Shaw a scos si cateva carti si a produs documentare video pentru promovarea acestui sport. S-a creat si o competitie anuala, Rowenta Trophy, la care participa sportivi din toata lumea. In 2003, Rowenta Trophy a fost castigat de un grup din Africa de Sud, care au calcat in niste chei din Wolfberg Cracks.

In Septembrie 2002 s-a tinut primul si ultimul Campionat Mondial de `extreme ironing`, in Valley, Germania. Organizat de German Extreme Ironing Section, primul campionat mondial de extreme ironing a fost un succes. Competitia a adunat 18 echipe de calcatori extremi din 10 tari.

Urmatorul campionat era programat a se tine in anul urmator in Anglia, insa acesta nu s-a mai tinut datorita unor imprejurari nefavorabile.

Competitii insa, au loc permanent si tot mai multi aderenti ai acestui sport vin cu idei cat mai traznite de calcat extrem.

In 2006, o echipa e calcatori extremisti din Devon, Anglia, au depasit recordul de calcat la adancime, reusind sa calce la 126 m sub mare, pe coasta Egipteana.

Autor: Carmen Pitulan

No comments: