Friday, September 29, 2006

Himalaya 2006 - Cristi Tecu si Zeita de Turcoaz

O echipa de alpinisti romani, condusa de Cristi Tecu, si-au propus sa cucereasca varful Cho Oyu din Himalaya, fara tuburi de oxigen. Aflat la 8201m peste nivelul marii, varful Cho Oyu sau `zeita de turcoaz` cum ii spun localnicii, este al saselea optmiar din Himalaya.

Timisoreanul Cristian Tecu, aradeanul Zsolt Toroc si Catalin Neacsu din Pitesti, au plecat in data de 15 august spre Nepal, urmand ca in perioada 10 septembrie - 5 octombrie 2006 sa se aclimatizeze si sa escaladeze varful Cho Oyu aflat la granita intre Nepal si Tibet.

In restul timpului cat va dura expeditia, cei trei vor traversa Nepalul cu autobuzul si vor realiza un reportaj foto-video despre zonele vizitate.

Expeditia face parte dintr-un proiect mai amplu, care, sub numele `De partea ta`, se va desfasura in perioada 15 august 2006 - 15 august 2007. Proiectul `De partea ta` este organizat de Clubul Sportiv Alternative Timisoara (afiliat FRAE) si Fundatia Pentru Voi pentur adulti cu dizabilitati de dezvoltare.

Scopul proiectului este de a demonstra, prin intermediul alpinismului de mare altitudine, ca barierele de comunicare dintre persoanele cu si fara dizabilitati, indiferent de nationalitate, pot fi depasite.

In acest scop, expeditia celor 3 alpinisti in Himalaya, urmareste, pe langa escaladarea propriu-zisa, fara oxigen, si arborarea pe varful Cho Oyu, a unui steag continand mesaje ale persoanelor cu dizabilitati din Romania.

La intoarcere se vor realiza 4 expozitii de fotografie cu ascensiunea alpinistilor si se va publica un album foto care va contine si informatii despre persoanele cu dizabilitati de dezvoltare.

In luna iulie 2007, cei 3 alpinisti vor petrece o saptamana la munte cu 15 beneficiari ai proiectului Pentru Voi implicati in activitati sportive organizate de Special Olympics, pe care ii vor initia in acensiunea montana usoara.

Cristian Tecu (36 de ani) nu este la prima ascensiune pe un optmiar, anul trecut el cucerind in premiera romaneasca, varful Shishapangma (8035m), tot fara masca de oxigen.

Ascensiunea de anul trecut a fost prima colaborare dintre Fundatia `Pentru voi` si Clubul Alternative, pentru sprijinul persoanelor cu dizabilitati.

Tecu practica alpinismul din 1988, participand la numeroase alte expeditii in Caucaz, Pamir sau Tian Shan.

Zolt Torok (33 de ani) este tehnician dentar si practica alpinismul tot din 1988, ca si Tecu. A facut trasee deosebit de dificile in Carpati si a efectuat mai multe expeditii in Alpi si Jura. In ultimii ani a castigat mai mult econcursuri nationale de alpinism.

In acest moment, 29 septembrie 2006, echipa se afla in tabara de baza si incearca sa prinda o fereastra de vreme buna ca sa inceapa asaltul final pentru varf. Se pare ca sunt vanturi puternice si pericol de avalansa din cauza ca a nins foarte mult, iar zapada nu este tasata.

In 8 octombrie le va expira termenul de stat in tabara de baza, dupa care vor cobori si atunci vom afla mai multe despre cursul expeditiei.

Autor: Carmen Pitulan

No comments: