Thursday, September 28, 2006

Alex Gavan incepe azi asaltul final pentru varful Cho Oyu din Himalaya

Alpinistul Alex Gavan incepe astazi singur, ascensiunea finala spre `Zeita de Turcoaz` a Tibetului - varful Cho Oyu (8201m), ascensiune planificata sa dureze timp de 5 zile.

Al saselea varf ca inaltime din Himalaya, Cho Oyu, a fost cucerit de catre o echipa de austrieci in anul 1954, intr-o ascensiune pe versantul nord-vestic. Mai tarziu, Reinhold Messner a fost primul care a reusit o ascensiune solitara, in 1983, la cea de-a patra incercare.

Alex Gavan a pornit in expeditia de cucerire a `zeitei` tibetane, impreuna cu un alt roman, Sergiu Matei. Planul lor era ca, in cele 45 de zile cat vor sta in Nepal, sa atinga Varful Cho Oyu, pe ruta de pe versantul nord-vestic.

Cei doi s-au stabilit in tabara de baza avansata (ABC), de la 5650m, pe data de 13 septembrie 2006.

Aclimatizarea au facut-o incercand sa puna Tabara 1 la 6400m si apoi Tabara 2 la 7200m.

Pe cand incercau sa puna tabara 2, Sergiu a facut un edem pulmonar si nu a mai putut continua. S-a intors in tabara 1 de la 6400m si apoi in tabara de baza avansata.

Pe data de 20 septembrie, Alex pune singur tabara 2, la 7200m, unde si doarme o noapte pentru aclimatizare. Totul a decurs fara probleme.

Intre timp, conditiile meteo se inrautatesc si cei doi sunt nevoiti sa stea in tabara de baza avansata (ABC). Ninsorile si avalansele ii tin insa departe de varf .

Pe site-ul http://www.cloudclimbing.ro/chooyu/, se pot citi detalii actualizate despre cursul expeditiei. In una din consemnari, Alex Gavan povesteste despre dimineata in care a inteles de ce nepalezii au numit muntele `zeita de turcoaz`: in lumina diminetii, gheata muntelui capata o nuanta turcoaz, oferind o priveliste aproape ireala.

Ieri, 27 septembrie, se aflau inca in tabara de baza avansata, dar Alex planuia ca astazi sa porneasca asaltul final, sa urce pana in tabara 2 sau poate chiar mai sus, la 7500m.

Sergiu va ramane in tot acest timp, in tabara de baza. Este bine acum, dupa edemul pulmonar dar, evident, pentru el expeditia se opreste aici.

Succes Alex, sa te intorci cu bine!

A consemnat: Carmen Pitulan


No comments: