Tuesday, November 28, 2006

Locuri exotice de mers la schi

Vine iarna si te-ai plictisit de schiat pe partiile arhicunoscute de pe Valea Prahovei sau cele din Austria? Ai chef sa faci ceva nou sau mai exotic?

Ai putea incerca un sport nou...

Sau ai putea alege o locatie noua. Ai putea merge undeva unde nu dai peste toti cunoscutii tai la tot pasul. Undeva unde nimeni nu s-a mai gandit sa mearga la schi: in Iran, de exemplu.

Da, Iran! Tinuturi aride, dar si munti inzapeziti, inalti de 4-5000 de metrii, locuri salbatice si exotice, insa, accesibile datorita infrastructurii drumurilor.
Si posibilitati multiple pentru sporturile de iarna: schi alpin, snowboard pe partie, in statiunile montane, schi de tura sau freesyle, snowkiting, ice climbing sau alpinism.

16 statiuni de schi, situate la altitudini mari (2-3000m) te asteapta. Iata cateva dintre ele:
- Statiunea Dizin, situata pe fata nordica a Muntelui Sichal - una dintre cele mai inalte 40 de statiuni de schi din lume, fiind renumita pentru zapada excelenta pentru schi.
Mai sus de statiunea Dizin, se poate vedea o panorama magnifica a muntilor Kholeno (4387m), Sarakchal (4210m), Koloun Bastak (4156m) si Damavand (5671m) la est si muntele Alamkouh, de 4850 m la vest.
- ShemShak, situata la 59 km NE de Teheran, la o altitudine intre 2550 m si 3050m, indicata schiorilor experimentati;
- Damavand - situata in muntii Alborz, la poalele unui vulcan de 5671m, potrivita atat pentru schi, cat si pentru alpinism, escalada sau hiking.
- Regiunea Alamkouh, situata in centrul muntilor Alborz (munte cu peste 40 de varfuri de peste 4000m), este si una dintre cele mai cunoscute regiuni cu trasee de catarat din Iran.

Si daca tot ai batut atata cale pana in Iran, nu te limita la vacanta pentru schi. Viziteaza locuri unde iti poti face o idee despre oamenii si obiceiurile lor.
Orasul-cetate Bam, este ca o carte deschisa pentru cine vrea sa cunoasca si putina istorie si traditiile iranienilor. Orasul modern din prezent, este construit pe ruinele, inca vizibile, ale cetatii antice Arg-e Bam, vechi centru comercial persan, renumit si pentru textilele pe care le producea.

Autor: Carmen Pitulan

No comments: