Wednesday, November 1, 2006

Critical mass riding la Timisoara

marsul bikerilor din TimisoaraMiercuri, 01 noiembrie 2006

Bikerii din Timisoara au organizat vineri seara, un maraton critical mass, pe strazile orasului.

Cei aproximativ 100 de biciclisti participanti la marsul sub numele de Critical Mass Tm, s-au adunat in jurul orei 17:30, in fata catedralei din Timisoara.

Timp de aproape o ora si jumatate, participantii au mers pe strazile orasului, pe traseul: Catedrala - Pod Maria - strada Sinaia - Resitei - Catedrala - Electro vechi - Piata Unirii - Judecatorie - Continental - Parcul Central - Muzeu - Catedrala.

Biciclistii au fost insotiti permanent de o masina de jandarmi.

Foto de: Dan Damian - participant la mars

Asa cum ne-a relatat unul dintre participanti, `a fost o atmosfera rezonabila, insa s-au aflat si voci ciudate care ziceau `sa mergem la primarie` sau `sa trecem pe nustiuunde`. Au fost momente in care nu mi-a placut cum s-a mers dar, in ansamblu, n-a fost o chestie urata. Au fost si unii care voiau ceva spectaculos dar n-au primit, si ma bucur pentru asta.`

mars prin oras

Foto de: Dan Damian - participant la mars

Ca toate actiunile de acest gen, critical mass riding, are ca scop principal, sensibilizarea maselor sa foloseasca mijloace neconventionale de deplasare, ca alternativa la mijloacele mecanizate de transport - ca factori poluanti majori, dar si pricina a aglomeratiei din trafic.

De asemeni, marsul este si un protest la adresa autoritatilor care ingradesc tot mai mult pe adeptii mersului cu bicicleta, impunand reguli restrictive.

In tarile dezvoltate, actiunile critical mass au avut un foarte mare succes, reusind sa adune zeci de mii de participanti la o singura manifestatie de gen. In peste 325 de orase din toata lumea, biciclistii se aduna la o plimbare lejera cu bicicletele prin oras, in ultima zi de vineri a fiecarei luni.

Sursa: Dan Stoian - participant la mars

Autor: Carmen Pitulan


No comments: