Wednesday, November 8, 2006

Cum sa iti alegi placa de snowboard

Inainte sa iti cumperi un snowboard, trebuie sa stii foarte bine ce fel de placa ti se potriveste, pentru inaltimea si greutatea sau nivelul tau. Elementele principale de care trebuie sa tii cont la o placa, sunt lungimea si latimea acesteia.

Lungimea placii

Lungimea se masoara in centimetri, si este adeseasa abreviata la ultimele 2 cifre - despre o placa de 156 cm, se spune ca are 56 cm.

Lungimea unei placi variaza de la 100 cm - cele pentru copii, pana la 180 cm, cele pentru adulti.
Pentru a afla care este lungimea potrivita pentru tine, incepe prin a masura boardul cu inaltimea ta. Cand tii placa de capat, o placa scurta iti va veni pe undeva intre umeri si barbie. Pentru ca placile scurte sunt mai usor de manevrat, acestea sunt mai potrivite pentru perioada de inceput, cand inveti sa te dai cu placa sau sunt preferate de raiderii care practica sariturile si opririle bruste.
O placa de lugime medie, sprijinind-o de capatul ei, trebuie sa iti ajunga undeva intre barbie si nas. Aceasta lungime este indicata pentru raiderii medii si avansati, care se dau pe partii variate, inclusiv in locuri plate sau pe abrupturi alpine.

Placile lungi, ajung de la nivelul ochiului pana la cativa centimetri deasupra capului. Placile mai lungi se folosesc pentru a atinge viteze foarte mari, pe zapada powder si pe munti inalti.
Raiderii care au o greutate mai mare pentru inaltimea lor, se pot ghida dupa aceste indicatii de lungime, dar ar trebui sa aleaga o placa cu o rigiditate mai mare. In schimb, raiderii mai slabi (mai usori), vor trebui sa aleaga placi flexibile. Dar, tine cont ca acestea sunt linii generale dupa care sa te ghidezi la alegerea lungimii placii; preferintele personale ale fiecarui raider sunt la fel de importante si fiecare isi poate lua ce placa doreste, chiar daca nu intra in aceste standarde.

Latimea

Daca lungimea unei placi, iti lasa o oarecare libertate de alegere, in functie si de preferinta fiecaruia, latimea unei placi este strict legata de dimensiunea piciorului. Raiderii cu o talpa mai mica, au nevoie e o placa mai ingusta, in timp ce, cei cu talpa mai mare, de o placa mai larga.

Latimea placii se masoara in centimetrii sau milimetrii si este trecuta in specificatiile placii sub de numirea de latimea mijlocului (waist width). Cel mai bun mod de a afla care este latimea potrivita pentru placa ta, este sa stai cu piciorul pe ea. Iti pui picioarele in legaturile placii sau calci pe ea in pozitia in care tii picioarele cand de dai cu placa (acest lucru este foarte improtant, pentru ca, cu cat tii picioarele intr-un unghi mai larg, cu atat picioarele vor depasi mai putin latimea placii).

Cand stai in pozitia de dat cu placa, ghetele (boots) ar trebui sa fie la acelasi nivel sau putin peste marginile placii. Daca degetele sau calcaiul nu ajung la marginea placii, nu vei putea apasa suficient pe canturi in timp ce executi manevrele de intoarcere. Pe de alta parte, daca picioarele trec mult peste marginile placii, degetele vor atinge zapada in timpul manevrelor si te vei dezechilibra. Fenomenul se numeste `tarairea picioarelor` si este chiar o pacoste.

Acum, stiind toate acestea, du-te si alege-ti placa potrivita!

No comments: