Tuesday, November 14, 2006

Distractie la Dry Tooling Contest 2006, in Piata Revolutiei

Weekendul acesta are loc prima competitie de DRY TOOLING pe structura artificiala din Romania.

Timp de 2 zile, sportivi din toata tara se vor intrece, incercand sa escaladeze, cu echipament pentru catararea pe gheata, respectiv coltari si pioleti, peretii artificiali din Piata Revolutiei construiti pentru aceasta ocazie.

Evenimentul este organizat de Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), in colaborare cu Alpin Club Carpatic Junior.

Deschiderea va avea loc vineri, 17 noiembrie, la ora 15, in Piata Revolutiei si va debuta cu o prezentare de echipament, urmata de proba de Dificultate Dry Tooling, fete si baieti.

Sambata, practicanti ai escaladei si alpinismului, incepatori sau avansati, vor putea sa-si si incerce fortele pe panoul de escalada si sa guste din senzatiile tari ale catararii, incepand cu ora 14.

Finala concursului de Dificulatate fete si baieti, va avea loc incepand cu ora 17, urmata de un spectacol de miscare, sunet si lumini, care va dinamiza atmosfera.

Atat concurentii cat si spectatorii sunt invitati sa ia parte la o tombola in care se vor pune la bataie produse oferite de catre sponsorii evenimentului.

La ora 19:30 va avea loc o scurta proiectie de filme cu specific: catarare pe gheata, dry tooling, escalada sportiva, alpinism, bouldering, deep water soloing, pe un ecran de 4/4 m, amplasat chiar pe panoul de escalada.

In incheiere, inainte de festivitatea de premiere, va mai avea loc o proba speciala de `sarituri la bustean`.

Seara se va termina in stropi de sampanie, cu un party de final, dupa ora 22.

Competitia se va desfasura pe o structura artificiala de 12 m inaltime (in proiectie verticala) si 4 m latime, alcatuita din planuri cu diverse inclinatii (fete drepte, surplombe, tavane) pe care vor fi amplasate prize speciale pentru coltari si pioleti, precum si busteni din lemn fixati sau atarnati pe panou. Structura este prevazuta si cu un panou de incalzire de 4 / 4 m.

Dry tooling-ul reprezinta catararea pe stanca sau pe structura artificiala, utilizand echipamente specifice alpinismului si catararii pe gheata: coltari si pioleti.

Tehnicile de Dry Tooling au fost initiate si dezvoltate de catre cataratorii pe gheata aflati in cautare de noi trasee pe gheata a carei continuitate se intrerupea la un moment dat si trebuia ca inaintarea pana la zona urmatoare de gheata sa se faca pe stanca.

In scurt timp Dry toolig-ul a devenit o disciplina sportiva de sine statatoare.

In lume, prima competitie de dry tooling pe structura artificiala a avut loc in martie 2003, in Glasgow - Scotia.

DRY TOOLING-UL este o adevarata `punte de legatura` intre lumea fascinanta a cascadelor de gheata si universul escaladei sportive. Practicatii acestui sport redescopera in el tot ceea ce iubesc in escalada: depasirea barierelor psihice, efortul sustinut, incordarea extrema, eleganta miscarilor aproape de limita imposibilului, depasirea propriilor limite.


No comments: