Tuesday, February 20, 2007

Marii pereti de escalada de la El Chorro, Spania

30 de pereti (Big Walls), sapte zone periferice si peste 650 de trasee de catarare, aceasta este El Chorro.
El Chorro este una dintre cele mai faimoase zone de catarat din Europa. Cu peste 500 de trasee de catarat in surplomba, El Chorro este un fel de El Dorado pentru cataratori, accesul la zona putandu-se face pe jos.


Locatie

Situat in sudul Spaniei, la El Chorro se poate practica escalada pe stanca in toata perioada anului, chiar daca uneori e posibil sa fie mai rece sau chiar sa ninga, iarna. Traseele sunt in majoritatea lor grele, fapt care atrage cataratori din toata lumea.

El Chorro poate fi considerata drept o zona „bruta, dar frumoasa”, datorita inaccesibilitatii si uscaciunii imprejurimilor sale. Ca sa ajungi la unele stanci, trebuie sa traversezi o serie de tuneluri de tren. Ca sa ajungi la o stanca, iti ia chiar si o ora sau mai mult, de mers pe jos.

Cu toate acestea, El Chorro este una dintre cel emai faimoase zone de catarat din Europa, motivul find simplu: acolo se afla multe trasee interesante si stanci foarte frumoase.

Trasele sunt in majoritatea lor destul de grele, motiv pentru care, la El Chorro vin cataratori din toata lumea. Cataratori din Marea Britanie, Germania, America, Franta, Olanda, Australia si Scandinavia vin la El Chorro pe timpul iernii pentru a se bucura de soare si de catarat.

Cum ajungi la El Chorro

La El Chorro poti ajunge cu masina de la aeroportul din Malaga sau cu trenul. Daca optezi pentur varinata cu trenul, de la aeroport trebuie sa iei metroul pana la gara si apoi iei trenul spre Alora si El Chorro.

Unde poti sa stai la El Chorro

In El Chorro, poti sta la refugiul local. Exista si doua sate in apropiere, unde poti sta in gazda, dar in conditii foarte diferite: unul este foarte ieftin, iar celalalt este mai scump. La doi kilometri de sat, poti gasi un alt loc de cazat. Pe timpul iernii, cataratorii ocupa toate cele trei locuri de stat. Ca sa ajungi in zonele periferice, ai nevoie de o masina, topografia fiind total diferita acolo, mai prietenoasa si mai potrivita pentru cataratorii care vin cu copii mici.


Aceasta parte a Spaniei, este denumita "Afro Spania" si are multe lucruri de aratat in domeniul artei si culturii. Daca mergi tomna sau primavara, poti inota in mediterana si merge in acelasi timp la schi, in Sierra Nevada, la est de Granada.






No comments: