Tuesday, February 6, 2007

Campionatul Mondial de catarare pe gheata de la Busteni, un pas important pentru alpinismul romanesc

Interviu cu Presedintele CAR, domnul Mihai Pupeza

1. Se apropie campionatul mondial de catarare pe gheata de la Busteni. In ce stadiu au ajuns pregatirile?

Pregatirile sunt in toi. Se lucreaza pe toate fronturile: inghetarea structurii, inscrierea sportivilor, pregatiri de primire si protocol, transfer si cazare a circa 70 de sportivi, updatatrea siteului, comunicate de presa, diplome, afise, premii, relatii cu sponsorii, etc.

Ne pregatim pentru o cupa mondiala si pentru o finala de campionat mondial. A mai avut Romania asa ceva?

2. De ce a ales UIAA, Romania si orasul Busteni ca loc de desfasurare al acestui eveniment de insemnatate internationala?

Alegerea a fost bazata in mare parte, pe votul din anul trecut al sportivilor – majoritatea au votat etapa de la Busteni ca fiind cea mai reusita. In plus, s-a dat o mare importanta implicarii Clubului Alpin Roman in UIAA. Avem in prezent reprezentanti in doua comisii si in consiliul UIAA. Seriozitatea este apreciata, chiar si la un club mai mic.

3. Ce insemnatate are Campionatul de la Busteni, pentru Romania si pentru alpinismul romanesc?

As dori sa aprecieze acest eveniment si sa raspunda la aceasta intrebare, lumea alpina romaneasca. Eu il consider un mic pas intr-un lung drum de formare a unui curent care sa cuprinda si sa educe un cat mai mare numar de practicanti ai disciplinelor alpine.

Trebuia inceput cu ceva; am inceput cu ceea ce ni s-a parut a fi un eveniment care sa atraga atentia, sa aiba rasunet. Primaria si consortiul Busteni au fost si sunt niste parteneri extraordinari, fara de care nu am fi reusit. Ganditi-va ca suntem noi veniti: Val Daone si Saas Fe organizeaza astfel de evenimente de 8-10 ani.

Pentru Clubul Alpin, organizarea este un exercitiu extraordinar de lucru in echipa, de asumarea proprietatii problemelor si rezolvarea lor de catre voluntarii minunati care s-au mobilizat. Toti vom iesi din acest exercitiu buni, mai prieteni, mai increzatori in noi insine si in altii si in eficienta lucrului ni echipa.

4. Care este nivelul cataratorilor romani in comparatie cu concurentii din afara?
Cum am pomenit deja, nu trebuie sa se astepte nimeni la minuni: organizarea unei etape de campionat nu creste nivelul cataratorilor romani: il stimuleaza, insa. Rezultatele de la Daone si apoi de la Saas Fe, a celor 4 (din care 3 participanti sponsorizati de CAR) romani, sunt modeste, insa deloc rusinoase. Sper ca pentru participanti si pentru ceilalti care au aspiratii sportive, aceste rezultate sa fie un dus rece: suntem aici, dorim sa ajungem acolo, stim ca putem, vom munci sa ajungem.

5. Campionatul este un mare eveniment in lumea sportiva, totusi, foarte putin cunoscut... de ce?

Este foarte putin cunoscut, la noi, nu si in alte parti. De ce? Din lipsa de publicitate, de imagine, de „masa de practicanti”. Insa, pas cu pas... Acum doua zile, intr-un hipermarket din Brasov, unul din vanzatori m-a intrebat ce ma in mana. I-am explicat ca-i o priza de dry tooling. Replica a fost: „aha, faceti cumva parte din cei care organizeaza la Busteni campionatul de escalada pe gheata?” pas cu pas...

6. Cum ati rezolvat problemele financiare legate de organizarea acestui campionat la noi in tara?

Sponsori si sponsori si iar sponsori. Anul trecut ne-am creat credibili
tate si imagine. Anul acesta, oferim mai mult. Vom avea mai multa publicitate si vizibilitate. Este ceea ce cauta sponsorii: evenimente care sa atraga. Spectatori, televiziune, presa – evenimente unde lumea sa vada atleti de talie mondiala si nume de sponsori.

7. Pana acum, am avut parte de o vreme atipica pentru aceasta perioada si multe competitii internationale pe zapada au fost anulate din cauza caldurii. Ce se va intampal cu campionatul IWC daca nu va fi suficient de rece pentru gheata?

Deocamdata timpul ne este aliat – maine terminam de inghetat cele doua structuri de concurs, urmand ca in 3 zile, trasatorii sa „viseze” si sa materializeze traseele. Daca timpul se va intoarce impotriva noastra, etapa finala a campionatului se va tine in regim partial sau total de dry tooling.

Suntem pregatiti pentru orice eventualitate. Nu se poate anula sau compromite o finala de campionat mondial. O dorim aici si la anul...si la multi ani.



Nota:
Sonsorii evenimentului: Lion, Sprite, Interamerican, IPSO, Himalaya, Kayland, Gotech, Grivel, Hotel Alexandros, Martens, Auto Nou Com, Sibarex, Vepex Com


Siteul oficial al evenimentului: http://www.iwcbusteni.ro/

A consemnat: Carmen Pitulan

No comments: