Wednesday, April 18, 2007

Maria Sa Muntele, serbat la Cluj de supusii sai, montaniarzii

Expozitie Zilele Muntelui la ClujMare eveniment mare la Cluj: Zilele Muntelui.
Inca de luni dimineata, toti iubitorii muntelui din zona transilvana s-au adunat cu mic cu mare la Cluj, la o manifestare traditionala, tinand cont ca a ajuns deja la a7a editie.

Evenimentul este organizat de Clubul de Turism Montan 'OCHIUL MUNTELUI' in colaborare cu Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca, 'Clubul Montan 'APUSENI' si 'Proiectul Alpinet’.

Ce se intampla mai exact: expozitii de fotografie alpina, videoproiectii sustinute de alpinisti de renume, workshopuri si apoi discutii pana seara tarziu la o bere cu prietenii mai vechi si mai noi.

Fotografiile sunt expuse in holul casei de Cultura a Studentilor din Cluj Napoca, iar videoproiectiile au loc in Sala de Spectacole si in Sala Europa ale acesteia.

Zilele Muntelui la ClujIn prima zi a manifestarii, luni, au avut loc vernisajele expozitiilor de fotografie alpina. Fotograful si ghidul montan Iulian Cozma si-a expus lucrarile cu tema „Zile pe munte“. Stefan Roman, cunoscut pentru drumetiile sale in Anzi si pe cuprinsul Americii de Sud, pe jos sau cu bicicleta, expune imagini din turele sale 'Cu bicicleta prin America de Sud'.
Si nu in ultimul rand, Clubul de Turism Montan Amicii Muntilor Sibiu, expune imagini realizate de membrii clubului, sub titlul 'Pe poteci de vis'.

Ieri a fost o alta zi incarcata, in care publicul s-a bucurat de o prima serie de videoproiectii: Dan Dinu cu 'Expeditia fotografica - Chamonix-Mont Blanc' si Janos Torok cu videoproiectia expeditiei 'Nanga Parbat 2006'.

Astazi si maine vor mai fi prezentate expeditia din 2003 pe Everest, a salvamontistului Teodor Tulpan, cand acesta a zburat in premiera mondiala cu parapanta chiar de sub varful Everest, de la 6000 de metri, stabilind un nou record personal cu aceasta ocazie.
Sorin Rechitan si Liliana Bindeanu la Zilele Muntelui

Tot astazi, pasionatii de pestereala, pot viziona o prezentare a expeditiei speologice din Sistemul Berger-Fromagere, Masivul Vercors din Franta din toamna anului 2006, organizata de Federatia Romana de Speologie.
Expeditia a avut ca obiectiv principal explorarea sistemului Berger-Fromagere care are o
adancime de -1271m si o dezvoltare de 27,7 km.

Joi va mai sustine prezentari Stefan Roman cu ascensiunile sale in Anzi, iar Clubul Montan Apuseni isi va sustine proiectele de mediu din zona Trascau, Apuseni.

Zilele Muntelui se vor incheia in weekend, asa cum ii sade bine unui montaniard, cand, organizatorii si invitatii lor, vor face o tura de trei zile in Cheile Rametului.

Asadar, daca sunteti din Cluj sau aveti drum zilele acestea pe acolo, nu ratati Zilele si Oamenii Muntelui.

Imagini din primele doua zile ale manifestarii:

Zilele Muntelui la ClujZilele Muntelui la Cluj


Organizatorii Zilelor Muntelui la Cluj Zilele Muntelui la Cluj


Zilele Muntelui la ClujZilele Muntelui la Cluj











Sursa Foto: Ionut Nechita – Alpinet.org
A consemnat: Ioana Carmen Pitulan


No comments: