Thursday, March 29, 2007

Dry tooling la IWC Busteni 2007

Jenny LavardaCine a trecut in acest weekend prin Busteni, a avut parte de un spectacol deosebit, in cadrul unui eveniment foarte important de la noi in tara: Campionatul Mondial de Catarare pe Gheata, Busteni 2007.
Forta, indemanare si multa vointa. Asta au demonstrat cataratorii veniti din toate colturile lumii, in acest weekend, la Busteni.


Un spectacol de zile mari, care a lasat publicul impresionat de ce sunt unii in stare sa faca, doar cu doi pioleti in mana si niste coltari. Cu mic cu mare, spectatorii, unii chiar concurenti si ei, ii incurajau pe cei care erau la structura artificiala de catarat.

Un pusti, vazand-o pe Jenny Lavarda (foto stanga) cu cata usurinta se urca pe gheata picuranda si apoi cum sta agatata in pioleti de stalactitele de lemn peste care trecea traseul impus de organizatori, a exclamat catre taica'sau: "asta da femeie!"

Am ramas cu senzatia ca in acest sport nu conteaza foarte mult cine castiga sau cine atinge topul. Acolo, fiecare trecere peste un pasaj dificil era spectaculos, fiecare sportiv il aborda in felul sau, iar noi, cei de jos, abia asteptam sa ii vedem miscarile.

Desi initial, era vorba de "catarare pe gheata", datorita caldurii excesive (10 grade in Busteni, sambata), campionatul s-a tinut doar partial pe gheata, partea finala a traseelor, respectiv, cea mai dificila, fiind de dry tooling.

Iata si rezultatele etapei de la Busteni:

La fete, proba de dificultate, a fost castigata de Petra Muller. Favorita Jenny Lavarda, a ocupat locul doi, acest lucru neimpiedicand-o pe aceasta sa devina campiona mondiala la dificultate, datorita rezultatelor obtinute in etapele anterioare de la Valle di Daone si Saas Fe. Frantuzoaica Stéphanie Maureau, a ocupat doar locul 3 in finala, desi in calificari a fost prima care a atins topul.

Reprezentanta Romaniei, Andreea Copaescu, a avut o evolutie buna, dar nu a putut egala experienta in dry tooling si ice climbing de ani de zile ale competitoarelor sale. Andreea s-a oprit in semifinala, la prima stalactita care i-a cam dat de furca.

La baieti, proba de dificultate, pe locul intai s-a clasat Evgeny Krivosheitsev, devenind astfel si campion mondial, pe doi Markus Bendler, iar pe trei, Alexei Tomilov, asa aratand si clasamentul final al campionatului din acest an.

Proba de viteza s-a desfasurat in noaptea de joi spre vineri, pe panoul special amenajat si inghetat in aceeasi zi.

Rusoaica Maria Shabalina s-a distins clar la aceasta proba, obtinand, ca si la Saas Fe, locul intai cu 100 de puncte si devenind campioana mondiala de viteza la escalada pe gheata.

La baieti, rusii au ocupat primele 6 locuri, iar campion mondial la viteza, este Alexander Matveev totalizand 127 de puncte.


Desi nici un roman nu s-a calificat in finale, este imbucurator ca ai nostrii au participat, alaturi de nume mari ale acestui sport dificil.

Sa speram ca acest campionat care se tine la noi in tara de doi ani incoace, va fi indeajuns de motivant pentru sportivii romani, determinandu-i sa se antreneze si pentru acest tip de escalada, ce-i drept, mult mai dificil, dar si mai spectaculos.


Mai multe imagini de la acest eveniment, gasiti in Galeria Foto Finala Ice World Championship 2007

Autor foto si text: Ioana Carmen Pitulan

No comments: