Tuesday, October 31, 2006

Adrenalina, liniste si calm - Bungee Jumping

150 de metri de gol sub picioare. Sangele ti se urca la cap. Teama te paralizeaza, insa dorinta de senzatii tari este mai puternica. Stii ca la un moment dat, caderea iti va fi oprita de coarda de care esti legat. Dar daca aceasta se va rupe? Sau daca o sa te izbesti de stancile din jur? Nu, asta nu are cum sa ti se intample. Iti mai acorzi 30 de secunde, respiri adanc si te arunci ... plonjarea continua, si continua, la nesfarsit. Apoi intervine coarda de care esti legat si ea te trage inapoi. Revenirea este puternica, lina si nedescris de incantatoare.

Ajuns inapoi cu picioarele pe pamant, ramai cu senzatia de liniste si calm. Ceasuri bune dupa aceea, simti armonie deplina cu tot ceea ce te inconjoara. Si iubesti pe toata lumea.

Cam asta iti poate povesti oricine a sarit macar o data cu un bungee. Mai multe, nu ai decat sa sari tu insuti si sa traiesti propriile senzatii.

saritura Bungee Jumping

Ce este Bungee Jumping-ul?

Bungee jumping este, practic, o saritura de la mare inaltime (cateva sute de metri). Persoana care sare, este legata la capatul unei corzi elastice care este prinsa de locul de unde se efectueaza saritura. Cand se efectueaza saritura, coarda se intinde la maximum si apoi saritorul este tras in sus si in jos, datorita elasticitatii corzii, pana se pierde toata energia initiala a sariturii.

Cum s-a ajuns la sariturile cu bungee?

Sariturile gen bungee jumping constituiau un ritual prin care se testa barbatia la triburile bastinase din insulele oceanului Pacific. Toti tinerii tribului trebuia sa treaca testul acesta de barbatie pentru a putea intra in randul barbatilor. Se construia mai intai un turn cu inaltimea de 100 de picioare. Apoi, doua liane erau legate de gleznele saritorului si apoi, urma saritura.

Bungee, care este un termen de argou britanic pentru `cauciuc indian`.

In 1977, mai exact pe 1 aprilie, patru membri ai Clubului de Sporturi Periculoase ai Universitatii din Oxford, au efectuat prima saritura moderna Bungee-Jumping. Ei au sarit de pe podul Clifton, pod ce are o inaltime de 250 de picoare. Numai in anii `80 acesta a devenit sport si afacere.

Este bungee jumpingul un sport periculos?

Statistic vorbind, o saritura este la fel de periculoasa ca a merge 200 de kilometri cu masina (cam o sansa la doua milioane, de a muri). Pana acum au avut loc milioane de sarituri si sunt inregistrate foarte putine accidente. Aproape toate accidentele au avut loc din cauza ca franghia nu a fost bine prinsa de saritor sau de platforma.

Practicarea acestui sport presupune foarte mult curaj, rezistenta fizica si psihica si nu in ultimul rind vointa.

Din punct de vedere medical este interzis bungee jumping-ul persoanelor care au probleme cu inima, sufera de afectiuni ale oaselor, muschilor si ochilor sau ale sistemului nervos.

Unde poti sari cu bungee la noi?

Din momentul in care te-ai hotarat sa incerci senzatiile pe care ti le poate oferi un bungee jumping, nu ai decat sa dai un telefon si sa faci un drum pana in locurile unde se poate sari.

Ai de ales intre instalatia din Masivul Postavaru - Cheile Rasnoavei si Fagaras - Lacul Vidraru. Aici, o saritura in jur de 150 de metri, costa 100 de dolari. Mai multe detalii gasesti pe xtrem.ro .

Sau poti incerca ceva mai usor si mai ieftin, in oras: sarituri de la o inaltime mai mica, pe structuri artificiale.

In Bucuresti exista o astfel de instalatie la strandul Tineretului din complex Agronomie, iar pe timpul verii, a functionat o instalatie de 50 de metri si in statiunea Mamaia.

Autor: Carmen Pitulan

No comments: