Tuesday, May 8, 2007

Thea Vid vrea sa escaladeze 5 varfuri mai inalte intr-un an

Teodora Vid pe AconcaguaDespre Thea am aflat putin intamplator, de pe un site specializat al montaniarzilor, unde publicase cateva fotografii din expeditia ei de pe Aconcagua.
Putin mirata de faptul ca nu se auzise nimic despre aceasta expeditie pana acum, i-am scris imediat, ca sa aflu detalii despre cand si cum a fost. Asa am inceput sa cunosc pe Thea cea modesta si plina de surprize, omul care prefera sa taca si sa faca.
Daca pana acum s-a descurcat singura, mergand in expeditii cu resurse proprii, pentru proiectele ei viitoare, mult mai ambitioase, are insa nevoie de mult sprijin, in special financiar.


Teodora Vid, Thea, cum ii zic prietenii, s-a nascut la Lugoj, pe 28 noiembrie 1982. A absolvit Colegiului National „Coriolan Brediceanu“ si Facultatii de Geografie-Turism din Timisoara, iar acum este membra a Clubului de Turism „Concordia“ din Lugoj
Parintii i-au sadit inca de mica dragostea pentru munte, luand-o cu ei pe carari alpine inca de la varsta de 2 ani. A castigat peste 20 de premii la schi alpin, iar in momentul de fata, Thea practica schi alpin, snowboard, alpinism, escalada si speologie.

Cu resurse proprii, Thea a reusit pana acum sa mearga in mai multe expeditii: anul trecut, in august, impreuna cu prietenii ei alpinisti, Stefan Matache si Cristian Boboc, a atins cel mai dificil varf din Alpi, Matterhorn de 4478m si apoi Mont Blanc de 4810m, urcand inainte de asta mai multe varfuri de peste 4000m din Alpii Elvetieni, pentru aclimatizare.

A urmat apoi o perioada de antrenamente pentru urmatoarea expeditie pe care si-a propus-o: Aconcagua de 6962m, cel mai inalt varf din America de Sud.

AconcaguaAstfel, finele anului 2006, o gasea pe Thea acolo unde ii este ai mai drag: pe munte. Si nu oriunde, ci tocmai in Anzi, in incercarea de a atinge Aconcagua (foto drapta). Dupa mai multe zile de aclimatizare, in dimineata zilei de 10 ianuarie, pe o temperatură de minus 15 grade, Thea si coechipierii sai ating varful Aconcagua.

Intr-un interviu acordat unui ziar lugojan local, Thea povesteste: `expediţia, formata din trei membri: eu, Dragos Dubina si Catalin Morarius si-a propus in premiera pentru Romania, ascensiunea intr-un sezon, a 3 varfuri de peste 6500 m din Anzii Cordilieri: Aconcagua – 6962 m (cel mai inalt varf de pe continentul sud american), Ojos del Salado – 6905 m (cel mai inalt vulcan din lume) si Cerro Tupungato – 6565 m (al doilea vulcan ca inaltime din lume). Am realizat o aclimatizare activa prin ascensiunea a 4 vulcani Villarica 2940 m (Chile), Antuco 2979 m (Argentina), Lanin 3776 m (Chile / Argentina) şi Mirador del Morado – 4565 m (Chile).`

Nu s-a intors bine acasa, ca a si inceput sa isi faca planuri pentru expeditia urmatoare. Si a ales un varf pe masura celor din America de Sud: Mc Kinley (6194m) din Alaska, cel mai inalt varf de pe continentul nord-american.

Astfel, pe 25 mai, Thea va pleca intr-o noua expeditie, pe Mc Kinley, de data asta impreuna cu coechipierii de anul trecut, Strefan Matache si Cristian Boboc.

Cea mai mare dificultate de aceasta data, este gasirea unor sponsori, care sa ii ajute cu cele necesare expeditiei si ducerea ei la bun sfarsit.
`Ascensiunile care au o astfel de complexitate sunt realizabile numai datorita bunavointei sponsorilor, spune Thea. Sper ca succesul obtinut in expeditiile anterioare a constituie un motiv suficient pentru a implica potenţiali sponsori alaturi de mine in realizarea unui vis ambitios si a unei performante sportive de importanta nationala.

La intoarcerea din Alaska, Thea are de gand sa puna la cale inca o ascensiune ambitioasa a unui munte `mai inalt`, cum ii place ei sa zica. Ii mai raman 2 luni sa se gandeasca si sa se pregateasca pentru cea de-a 5-a expeditie in decursul unui an expeditionar, inceput in august 2006, odata cu escaladarea varfului Matterhorn.

Oare ce va urma? Cel mai inalt varf de pe continentul Asiatic? Ma feresc sa-mi pun flerul la incercare…

A consemnat pt Xtrem.ro: Ioana Carmen Pitulan


No comments: